Oudejaarsavond 2016. Ik lig verloren op de bank. In ons nieuwe huis. Ik probeer mijn ogen open te houden zodat ik het jaar uit kan zitten samen met mijn man Eric. De kinderen slapen. Ik vraag me af in hoeverre zij getekend zijn door dit jaar. Want in het jaar 2016 ben ik gebroken. De altijd vrolijke en onbevangen Mendy was er niet meer. Mijn (best wel ingewikkelde, maar o zo lieve) vader is overleden, mijn jongste broer is heel ziek geworden en ik ben in een burn-out beland. 2016 leek een jaar van ellende. En zo zag ik het ook die oudejaarsavond.

drijfveren

Vertrouw op je gevoel

Januari 2017. Ik haalde brandhout uit de tuin en stopte het in de houtkachel. Heerlijk. Ik besefte me dat er één ding in 2016 heel goed was gegaan. Onze verhuizing. We hadden een prachtig huis aan het water, maar vanaf het begin voelde het niet goed. Ik negeerde dat, want rationeel klopte alles. Dacht dat het kwam omdat het nieuwbouw was. Maar het gevoel van een thuis is nooit gekomen. Al jaren had ik het met Eric erover om te verhuizen. Maar de huizenmarkt was niet zo best waardoor we bleven zitten waar we zaten. Halverwege 2016 leek het heel goed te gaan met de ziekte van mijn vader en ik werkte hard om uit mijn burn-out te komen. We besloten het te proberen en zetten ons huis te koop. Binnen een week hadden we 5 biedingen en was het huis verkocht. Wauw!

En dan ga je op zoek naar een nieuw huis. We gingen voor het perfecte huis. Maar ja, wanneer weet je dat het huis perfect is? Na maanden zoeken en vele huizen verder, was het nog niet gelukt. De tijd ging dringen. We vonden een mooi huis en deden een bod. We kregen een tegenbod. Ik merkte aan mezelf dat ik geen drang had om in te gaan op hun tegenbod en dat ik nog steeds op Funda zat te neuzen.

Ik zag op Funda een prachtig wit huis, met echt een sprookjestuin. Maar ja, dat huis stond aan een drukke weg en dat wilden we niet. Tot een vriendin zei, ga gewoon kijken. En dat deed ik. Eric had een afspraak met een klant en kon er niet bij zijn. Toch zette ik door en ging alleen. Waarom weet ik eigenlijk niet. Ik zette mijn auto neer en liep naar het huis. Ineens zie ik Eric in de tuin staan. Hij was er wel.

We kijken elkaar aan. Ik zie de twinkeling in zijn ogen en mijn hart gaat sneller kloppen. We lopen het huis in en ik ga op de bank zitten. Mijn man kijkt me aan en zegt: “Dit is het hè?” Ik knik. Ik voel me meteen thuis. Ook al zit ik op de bank van een ander. Bizar dat dat kan. Als we wegrijden, kijk ik nog één keer om en ik weet het zeker, ik ben verliefd op dat huis.

Inmiddels wonen we een jaar in dat prachtige huis en ik heb geen moment spijt. Het is weer een bevestiging dat je soms rationeel van alles kan bedenken, maar dat je ook moet leren naar je gevoel te luisteren.

Wie staat er aan het roer van jouw schip?

Op het moment dat ik besefte dat onze keuze om te verhuizen iets was wat we echt zelf hebben gedaan en dat ik daarom in dat heerlijke huis woonde, veranderde er iets. Ik besefte me dat dingen je absoluut kunnen overkomen, maar dat je zelf in de hand hebt hoe je daarop reageert. En dat de uitkomst dus ook iets is waar je zelf echt invloed op hebt. Als je maar weet waar je naar toe wilt. Alleen moet je er dan wel energie in steken. Nadenken over wat je dan wel wilt. En daar naar handelen.

Drijfveren

Ik ben begonnen mijn drijfveren in kaart te brengen. Een drijfveer is datgene wat een mens van binnenuit beweegt, het vertelt ons waarom we doen wat we doen. Ik vond dat wel een dingetje. Want hoe pak je dat nu aan? Ik stelde mezelf een maand lang de volgende vragen:

  1. Waar hou ik nu echt van?
  2. Waar krijg ik energie/ een kick van?
  3. Waar heb ik behoefte aan?

De antwoorden op die vragen zijn gebaseerd op mijn drijfveren. En die drijfveren zijn inmiddels de criteria die me helpen om tot bepaalde keuzes te komen. Het helpt me om risico’s te durven nemen. Omdat ik weet waar ik het voor doe. Omdat dit mij echt in beweging heeft gebracht en ik deze inzichten iedereen gun, ben ik iets aan het ontwikkelen wat jou daarmee kan helpen (GRATIS!). Dus wil jij je drijfveren ook onderzoeken zodat je keuzes durft te maken? Stuur me dan een e-mail via info@mendyvisser.nl.

drijfveren

Doelen bepalen

Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is om doelen te bepalen. Ik hoop dat jij dit ook gaat doen. Ik heb het super simpel gemaakt. Laat deze manier van doelen stellen je inspireren om deze later specifieker te maken. Het is goed om te beginnen met dromen. Ik zal jullie laten zien hoe ik dat voor 2017 hebt gedaan (aan de hand van 8 werkwoorden):

Beginnen: met mijn eigen bedrijf

Zien: een inspirerende spreker

Leren: ondernemerschap

Durven: risico’s te nemen

Geven: liefde aan mijn gezin / 2% van mijn winst aan goede doelen

Groeien: als mens

Investeren: in een coach

Stoppen: met denken dat ik het niet kan

drijfveren

Wat een reis heb ik sindsdien gemaakt. Ik heb al mijn doelen behaald, met vallen en opstaan. Het is hard werken geweest, maar ik weet waar ik het voor doe. Inmiddels heb ik mijn baan als marketing-en communicatieadviseur bij een hogeschool opgezegd en ben fulltime ondernemer. Ook dat was een worsteling van ratio en gevoel. Want wat wilde ik dan precies doen als ondernemer? Voor wie kon ik waardevol zijn? Mijn drijfveren hebben me geholpen deze keuze te maken. Daardoor durfde ik de stap te nemen en te vertrouwen op mijn gevoel.

Wat is jouw koers?

Oudejaarsavond 2017. Met het hele gezin zitten we op de bank. De kinderen wilden wakker blijven, maar vielen in slaap onder een warm dekentje. Ook 2017 was een bizar jaar. Maar vooral een jaar waarin ik zelf het roer van mijn schip heb vastgepakt. Ik wist waar ik naar wilde koersen. En dat begon bij het ontdekken van mijn drijfveren. Wil jij dat ook? Stuur me dan een e-mail via info@mendyvisser.nl en ik stuur je z.s.m. gratis de informatie die je nodig hebt om hier zelf mee aan de slag te gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Delen via: