sterk-merk

Kies jij eerder voor een Volvo, een BMW of Alfa Romeo? Grote kans dat jij iets anders kiest dan je buurman. Dit komt doordat je je aangetrokken voelt tot een bepaald merk. Kijk maar eens om je heen. Het soort auto waarin mensen rijden, zegt vaak veel over degene die erin rijden, hun persoonlijkheid en (gewenste 😉 ) status. De meeste autofabrikanten gaan daar slim mee om. Zij zorgen voor een bepaald imago rondom hun merk. Dat specifieke imago trekt mensen aan. Ik zal aan de hand van de eerder genoemde automerken laten zien wat ik bedoel.

sterk-merk

Volvo: kwaliteit, stijl en degelijkheid

sterk-merk

Alfa Romeo: stijlvol en sportief

BMW: energiek, avontuurlijk en ambitieus

Maar wat is dat dan, een sterk merk?

Is dat een mooi logo?
Is dat een gelikte website?

Dat denken veel mensen. Het is zeker van cruciaal belang dat je website, marketing en alles daaromheen er fantastisch uitziet, vooral als je in de dienstverlening zit. Mensen kunnen de kwaliteit die je aanbiedt namelijk alleen vaststellen met hun ogen. Maar daar gaat echt wel wat aan vooraf.

Een sterk merk moet uniek zijn.

Ook dat is iets waar veel ondernemers mee worstelen. Laat ik dat nu voor eens en altijd uit de wereld helpen. De kans dat je product of dienst uniek is, is echt heel gering. Wat wel uniek is, is je verhaal en je ethos. Het gaat er dus om dat je een uniek verhaal hebt. Je verhaal is niet te kopiëren. Wie je ook bent, je hebt altijd een bepaald verhaal te vertellen dat jouw merk tot iets bijzonders maakt.

Waarom is een sterk merk zo belangrijk?

Veel bedrijven werken hard om een sterk merk neer te zetten. Want ze weten dat dit invloed op het aankoopgedrag en op de merkentrouw.

Samenvattend: bekend maakt bemind.

Wanneer is een merk sterk?

Ene meneer Keller (merkexpert in de jaren 90) hanteerde de volgende definitie:

‘Een merk sterk is als consumenten door de kennis die zij hebben over het merk positiever op acties van het merk zullen reageren dan als zij minder kennis over het merk zouden hebben.’

sterk merk

Ook al is zijn definitie bijna 30 jaar oud, dit geldt nog steeds.

Kort door de bocht: een sterk merk heeft veel merkkennis bij haar doelgroep. What? Ik bedoel hiermee hoe meer mensen weten over jouw merk, hoe sterker je merk is. Welke kennis wil je dan dat je doelgroep van je weet?

  1. Merkbekendheid: mensen hebben van je gehoord en weten (globaal) wat je doet.
  2. Merkassociaties: mensen weten meer van je merk. Ze weten waar het merk voor staat. Ze hebben relevante en unieke associaties bij het merk.
sterk merk

De basis van een sterk merk is dus een zoektocht naar je positionering.

Positionering is een mentale positie kiezen die je wilt hebben in het hoofd van je doelgroep.

Het doel van positioneren is dat mensen kennis (punt 1) en associaties (punt 2) koppelen aan jouw merk/ bedrijf. Als die aspecten positief zijn, ontstaat er dus meer kans dan mensen bij je willen kopen.

De grootste valkuil hierbij is dat je niet durft te kiezen. Een merk kan maar 1 positionering hebben. Stel je eens voor; je hebt een bedrijf en je richt je op ouderen, maar ook op jonge moeders. Dan wil je waarschijnlijk bij de ene groep een ander beeld oproepen dan bij de ander. Dit gaat dus niet, je kunt als merk maar één beeld uitdragen. Dit geldt eigenlijk ook voor mensen. Iedereen heeft een naam (=merknaam). En iedereen heeft een bepaalde persoonlijkheid. Het verschil met merken is dat mensen niet ‘bewust’ een positionering hoeven te ‘kiezen’.

Als zzp’er heb je wel één voordeel. Als je slim bent, maak je gebruik van je eigen persoonlijkheid in je positionering. Zoals eerder gezegd: je verhaal is niet te kopiëren. Maar ook de rest van je persoonlijkheid niet. Maak daar dus gebruik van.

Voorwaarden van een goede positionering

  • Je positionering moet passen bij jouw merk en dus bij jou als persoon. Je belofte naar je klant moet je waar kunnen maken en dus in lijn liggen met je sterke punten en jouw waarden.
  • Je positionering moet ‘relevant’ zijn voor je doelgroep. Het heeft geen zin een merkbeeld te creëren die niet aansluit bij je potentiële klant.
  • Zorg voor een ander merkbeeld dan je concurrent. Weet dus wie je directe concurrenten zijn!

Als je dit in een plaatje zet, ziet het er als volgt uit:

sterk merk

Je positionering waarmaken.

Hiermee definieer je je positionering. Heb je je positionering helder? Dan vertaal je deze naar je communicatie en je aanbod (of je scherpt je aanbod aan). Dan maak je je positionering waar. Maar let op! Ook hier is er een valkuil. Bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld een huisstijl is de positionering glashelder. Maar in verloop van tijd raakt dit op de achtergrond. Maar een sterk merk moet consistent zijn in al z’n uitingen, ook in gedrag. Zorg er dus voor dat je helder blijft houden waar jouw bedrijf voor staat.

Ik geef je een voorbeeld en een tip. Heb jij je kernwaarden (hoe doe jij de dingen die je doet?) helder? Dat kunnen waarden zijn die zijn geborgd in het DNA van jouw als persoon en dus je bedrijf, maar dat kan ook zijn wat jij belangrijk vindt voor je klanten. Veel ondernemers hebben daar wel eens over nagedacht en sommigen hebben het zelfs ergens opgeschreven.

En dan, wat moet je er dan mee? Kernwaarden zijn de basis van je bedrijf. Het is datgene wat jij belangrijk vindt voor je onderneming en je klant. Het is onderdeel van je positionering. Dus één keer bedenken en dan wegleggen is niet slim. TIP: Bedenk per kernwaarde een vraag die je jezelf kan stellen. Als check, zodat je op koers blijft. Is dat bijvoorbeeld resultaatgericht? Dan kun je jezelf regelmatig de vraag stellen: wat kunnen mijn (potentiële) klanten nu concreet doen?

Zo hou je jezelf op de juiste koers.

Een sterk merk begint dus bij de juiste positionering.

En een juiste positionering is cruciaal als jij klanten wilt aantrekken die echt bij je passen. Twijfel jij over je positionering? Wil jij meer van jezelf laten zien aan je potentiële klanten, maar weet je niet goed hoe? Weet jij niet goed waarin jij je kan onderscheiden ten opzichte van je concurrent? Ik kan je hiermee helpen. Wanneer we samen werken aan jouw marketingfundament wordt dit allemaal helder. Het fundament helpt je keuzes te maken. De keuze voor jouw positionering. Keuzes die nodig zijn om je potentiële klant voor jou te laten kiezen. Ik help je om alles op een rijtje te zetten. Daarna weet je wie jij aan wilt spreken en hoe je dit het beste kan doen. En omdat je weet waar jij voor staat en waar jij in gelooft kun je nog beter die verbinding maken met je ideale klant.

Kijk hier voor meer info of neem via het contactformulier contact met me op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen via: